יתרונות - למה לבנות באדמה נגוחה

מאת תום אלקלעי | 27 באפריל 2015

 איך לא חשבו על זה קודם

כשבאים למנות את יתרונות הבניה באדמה נגוחה חשוב לזכור כי בסך הכל אנו רותמים את הטבע לשרותנו. לא משנה כמה רחוק ניקח את חיינו מן הטבע, עדיין אנחנו כפופים לחוקיו; השמש תמיד תזרח, החורף יחליף את הקיץ ולאדמה מסה טרמית גבוהה. היכולת של אדמה נגוחה היא רק ליצור קירות מן החומרים הטבעיים שמרכיבים אדמה, ובכך לרתום את היתרונות לשרותנו.

יתרונות - למה לבנות באדמה נגוחה

היתרונות של קירות אדמה נגוחה מתחלקים ליתרונות כלכליים, יתרונות בריאותיים ויתרונות נוספים התורמים לתחושת הביטחון והיציבות. נמנה אותם לפי החלוקה.

יתרונות כלכליים

חיסכון אקולוגי- כיוון שחומרי הגלם הם אדמה, ולא מחצב מתועש שעבר עיבוד וייצור, יש חיסכון אקולוגי עצום. חיסכון זה נמדד בעלות האנרגטית שבייצור ושינוע של חומרי הגלם. דהיינו: כמה חשמל, נפט  וכו' דרושים ליצור את חומר הגלם: לכרות אותו, לרסק אותו, לשרוף אותו, לעבד אותו ולהוביל אותו. תעשיית הבטון היא בזבזנית אנרגיה גדולה ומקור עיקרי לזיהום בעוד האדמה הנגוחה שואפת לבנות מן האדמה שבאתר הבניה עצמו. כשאדמת האתר אינה מתאימה לבנייה, נשתמש בפסולת מחצבה קרובה לאתר הבניה.

חיסכון בחימום וקירור- לאדמה מסה טרמית גבוהה. מסה טרמית היא היכולת של חומר לאגור חום ולשחררו בשעות קרות. באקלים המדברי/ים תיכונ י שבו אנחנו חיים, ברוב הארץ יש הפרשי טמפרטורה גדולים בין היום ללילה. כאשר יש הבדל שכזה, יכול הקיר לקלוט את חום היום ולשמור על בית קריר, ובלילה לפלוט לאט את החום. כך דואגים הקירות לקרור וחימום פאסיביים.

חסכון בתחזוקה- קירות גבס, בלוקים או עץ מצריכים תחזוקה שוטפת. פעם בכמה שנים צריך לדאוג לטיח או לצבע לקירות. לעומת זאת קירות אדמה נגוחה הינם קירות שאינם מצריכים תחזוקה. מרגע גמר הבניה הקיר לא זקוק לטיח או צבע. עם הסרת מסגרות הנגיחה הקיר גמור. ללא מייצבים (סיד או מלט) הקיר עובר בלייה של 1 ס"מ במאה שנה. חלק מהיופי של הקירות הוא הטבעיות, ובלייה היא חוק הטבע. 

חסכון בזמן בניה- בניית קיר אדמה נגוחה הוא לא ענין של מה בכך. עם זאת, כאשר העבודה מתבצעת עם הציוד המתאים ועם צוות מיומן זמן הבניה יכול להתקצר. כאשר ננגח קיר הוא מוכן מיד עם סוף הנגיחה. כבר באותו היום אפשר לפרק את המסגרת אליה נוגחים ויש קיר גמור.

חסכון בפסולת-  בימינו, בטון הוא המוצר הנרכש ביותר והמוצר הנזרק ביותר. רוב נפח המטמנות מתמלא בשאריות בנייה קונבנציונלית. כאשר אדם הפרטי בונה את ביתו הוא חותם על הסכם עם מטמנה כי על כל 100 מ"ר של בניה הוא מפנה 10 טון פסולת. באדמה נגוחה אין פסולת!

 

יתרונות בריאותיים

חומרים- באדמה נגוחה בונים  בחומרים מן הטבע, ולכן אין בקירות דבקים או צבעים, חומרים הפולטים עם השנים מיני רעלים אל תוך מרחב חיינו.

חיות- בקירות אדמה נגוחה אין כלל אוויר, ולכן לא יכולים להתפתח בקירות עובש ופטריות היכולים לגרום לחולי אצל יושבי הבית. כמו כן, אין בקיר חללים היכולים להוות בית גידול לתיקנים, נמלים, עכברים ומיני בעלי חיים שאינן רצויים בביתנו, בעלי חיים מעבירי מחלות.

שמירה על לחות- לקירות אדמה נגוחה יש היכולת לשמור על סביבה עם אחוזי לחות קבועים 40%-60%, סביבת חיים בריאה לאדם,  יינות וחפצי אומנות. אדמה נגוחה מתאימה מאוד גם לשימור.

 

יתרונות ביטחוניים

עמידות באש- כיוון שבקירות אדמה נגוחה אין כלל חומר אורגני וגם לא אוויר הם אינם דליקים ויכולים לעמוד בטמפרטורות גבוהות.

עמידות ברעידות אדמה- לקירות אלו יש גמישות מסוימת המאפשרת להם לעמוד איתן אל מול רעידות אדמה. מבני אדמה נגוחה עתיקים שנשארו לעמוד על תילם גם לאחר מספר רעידות אדמה הינם הוכחה חיה.

קירות נושאים- לאדמה נגוחה יש היכולת לשמש כקיר נושא, דהיינו, אפשר להניח גג ישירות על הקיר. אין צורך בעמודי תמיכה, ברזל או  בטון.

 

לסיכום, גם לאחר מחקר מעמיק, כשריכזנו לראשונה את היתרונות של אדמה נגוחה נדהמנו. בית אדמה נגוחה משרת אותנו ולא אנחנו משרתים את הבית. כל זאת בלי לקחת בחשבון יתרון אחד נוסף.

יתרון האסטטיקה- לאדמה נגוחה יש אסטטיקה גבוהה עם ביטוי אומנותי כך שעם שליטה בחומר ובמסגרות אפשר ליצור ולצייר בקירות.